KEVILI Põllujalutus Pildis 6. osa

Vaata KEVILI Põllujalutus Pildis 6. osa siit: (LINK)


Videos tuletame meelde järgmised punktid:
raps 2021 MediumTaliraps idulehetedes.1. Talirapsi sortide valik lähtuvalt külviajast. Sortidel on erinev sügisene kasvukiirus ja sellest lähtuvalt teha valik. Info kirjas seemnete hinnakirjas sordikirjelduste juures.
2. Mullaharimine – raskemate lõimiste puhul kobestada mulda rohkem, sest juure areng (juure pikkus ja juurekaela läbimõõt) on talvitumise ja saagipotentsiaali alus!
3. Talirapsi väetamine. Ärge külvake väetisi väga sügavale, sest rapsi taimel kulub selleks mitu nädalat aega, et jõuda väetiseni. Eelnevate aastate kogemused näitavad seda, et kui külvatakse väetis (nii NPK kui lämmastik) 15-20 cm sügavusele külvikuga või laotatakse väetis enne tüükultivaatori töökäiku, siis need taimed jõuavad toitaineteni hilja. Kaotate aega sügisel taimekasvu kiiruses. Mida hilisem külviaeg, seda väärtuslikuma aja kaotate.
Vabalt võite väetise külvata ka peale külvi mulla pinnale ja seda kohe mõne päeva jooksul, sest sügiseti on niiskusolud paremad.
4. Ärge külvi käigus talirapsi põldu kinni tallake. Niiskemates tingimustes kasutage võimalikult kergeid külvikuid. Näiteks külvate külvikuga rapsi seemne. Väetised kas enne külvi või kohe pealt.
raphanusraphanistrum19 sml põldrõigas MediumPõldrõigas5. Herbitsiidide lahendused. Lõik põhusest mullapinnast, kus mullaherbitsiid ei tööta. Salsa eriloa tingimustest on juttu. Odra varisega tuleb kiirelt toimetada!
6. Ärge unustage nälkjaid jälgida! Kellel on probleemid varasematest aastatest, siis üldiselt need on ka täna olemas.

Päris mitmed liikmed on uurinud seda, et mis siis juhtub, kui rapsi saab külvama hakata alles 25.augustil ja see lükkub septembrisse. Enne seda ei saa koristatud. Lühidalt öeldes on saagipotentsiaal sellisel juhul oluliselt väiksem - vähemalt 50-60%. Lisaks talvitumise risk. Ärge planeerige nii hiliseid külve. Kui uue saagiaasta rapsi põld on eelviljast koristatud, siis üritage see vahepeal ära külvata, mitte ei jää ootama, millal kogu rapsi alla minev pind lõigatud saab. Koristusajal on kiire, aga õigeaegse ja korraliku külviga panete uuele saagile aluse. Seda ei kompenseeri millegigi. Kui just ilmataat septembrisse suve ei saada… Aga see on vähetõenäoline ja läheb praktiliselt loterii mängimiseks…

Head rapsi külvi algust ja sujuvat saagikoristust!

Tiiu Annuk, Mart Martis ja Meelis Värnik
Põllumeeste ühistu KEVILI
kevili logo